Associació de veïns de Les Pedritxes

Una mica d’història

esglèsia de Can Roure a la urbanització Les Pedritxes

L’Esglèsia de Can Roure

Les terres on s’ubica la urbanització de Les Pedritxes han estat històricament propietat de la caseria de La Barata. La casa pairal, situada entre el camí ral de Terrassa a Manresa, data del segle XII, quan es va erigir com a primera construcció l’hostal, probablement sobre les runes precedents.

La primera construcció a la Serra de les Pedritxes fou el mas de Can Farrés de Dalt, conegut també pel Casalot de Les Pedritxes, que data de les darreries del segle XIV.

Quan els murs de la primerenca masia van començar a defallir es va procedir a la construcció de Can Farrés de Baix. Pels documents trobats a les esmentades finques sabem que la propietat de Can Farrés fou adquirida pel senyor de La Barata als voltants de l’any 1627.

Des d’aleshores la serralada de les Pedrtitxes ha estat una de les terres de la nobiliària família Barata. Es comença a convertir en urbanització pel propietari Antoni Barata, a mitjants dels anys seixanta.

 

vista aèrea de la urbanització

Vista aèrea

La bona convivència veïnal des dels inicis va fer possible, ben aviat, la constitució de l’Associació de Propietaris i l’establiment de festes socials per cohesionar la familiaritat entre els veïns. Un dels actes més destacats fou la missa del gall a l’antiga parròquia de Matadepera, Can Roure, i la celebració d’un sopar de veïns anual.

 

L’associacionisme

El naixement de la urbanització de Les Pedritxes marca l’inici d’unes excel.lents relacions entre veïns des dels orígens del nucli habitat. Les primeres cases, concebudes com a residències d’estiueig, es convertiren ben aviat en cases per viure-hi tot l’any. A escassos minuts de Terrassa i amb la posada en marxa de la construcció del Club Esportiu Terrassa Hockey.

Aquesta tradició de germanor, recuperada l’any 2001 per celebrar els 30 anys de l’Associació, s’ha convertit en un punt de retrobament entre els veïns i un acte de referència per a les altres urbanitzacions de Matadepera, manifestant-se actualment en diferents actes, com els concerts de tardor a Can Roure, les trobades familiars o les excursions a La Pastora.